Karta-Bink: Nooit meer één partij de meerderheid geven

Geef nooit meer de absolute meerderheid aan slechts één partij in het parlement. Zo luidde de oproep van Ingrid Karta-Bink, die namens de Pertjajah Luhur (PL) gekozen is als parlementariër, zaterdagavond tijdens een druk bezochte ressortmeeting van de partij in Nickerie. Zij wees er op dat het volk in 2015 een meerderheid van de zetels heeft gegeven aan de huidige coalitie en vandaag de dag worden we geconfronteerd met crisis op crisis.

Tijdens de ressortmeeting werden negen aspirant DNA-kandidaten gepresenteerd aan de Nickeriaanse bevolking. Nu de kandidaten bekend zijn, zullen zij heel erg moeten letten op hun handel en wandel. Het ligt nu aan het volk om deze aspirant kandidaten de komende periode te helpen screenen, zodat zij op 25 mei 2020 betrouwbare volksvertegenwoordigers kiezen die de belangen van het volk zullen behartigen en niet die van hun eigen portemonnee. “Een gekozen volksvertegenwoordiger is van ú. U bepaalt wie gekozen wordt”, hield ze de aanwezigen voor.

Het Assembleelid luchtte tijdens haar toespraak heel even haar hart en sprak over wat haar heel erg hindert: “Yu sabi a waarheid. Yu sji a waarheid. Yu ervaar a waarheid. Tóch yu bribi ini den ley. Economie stabiliseer pé? Alles wordt duurder, dan pé a stabiliseer?” Karta-Bink stelde dat er wel degelijk sprake is van een crisis in Suriname. Bedrijven sluiten en de werkloosheid wordt groter, mede door de hoge koers. Zij noemde als voorbeeld de sucadefabriek (Suriname Candied Fruits,) die recent de deuren moest sluiten en zestien arbeiders naar huis heeft moeten sturen, allen vrouwen. “De situatie in het land wordt steeds moeilijker”, zei ze.

Karta-Bink riep de mensen daarom op om met hun hoofd te stemmen en hun verstand te gebruiken. Zij moeten nagaan wat zij willen voor zichzelf, hun kinderen en hun familie. Maar zij moeten ook met hun hart en met liefde stemmen. Daarvoor moeten zij eerst van zichzelf houden, van hun omgeving, van hun kinderen en familie. En moeten zij zichzelf de vraag stellen of zij in de huidige pinari door willen leven. “Gebruik je handen waarmee je je stem straks gaat uitbrengen”, luidde haar volgende boodschap, “om te stemmen op de Pertjajah Luhur, die samen met andere oppositionele partijen de nieuwe regering moet vormen. Laten wij samen Suriname redden!”